Leestijd:

Reading Progress:

Fred Rosenhart

Fred Rosenhart is theatermaker en kunstschilder te Heemstede. Hij schreef de familiekomedie ‘Sinterklaas en het Sleutelmysterie’, voor kinderen van 4 tot 90 jaar. De voorstelling is zaterdag 30 november en woensdag 4 december te zien in theater Nieuw Vredenhof aan de Van Oldenbarneveltlaan 17 te Haarlem (tegenover het HFC-terrein).

Hoe is de stemming?
,,Goed! Ik ben momenteel bezig met twee voorstellingen, die Sinterklaasvoorstelling en een kerstvoorstelling onder de titel ‘Het meisje met de Zwavelstokjes-lucifers’. Dat is het oude thema van het meisje met de zwavelstokjes, maar waarin eigentijdse thema’s zijn verwerkt. Daarnaast word ik veel gevraagd om op te draven als historische figuur, zoals Michiel de Ruyter, Anton Mauve of Rembrandt van Rijn. Ik laat de verhalen van die figuren op theatrale wijze tot leven komen.’’

Wat is er aan de hand met die Goedheiligman?
,,De Sint moet natuurlijk overal opdraven en daarom gaat hij nog snel even in bad. De Schoonmaakpiet ruimt alles op en doet dat net iets te grondig. Zo dreigt Sinterklaas in de problemen te komen. Het is een vrolijke voorstelling geworden met bekende en minder bekende Sinterklaasliedjes.’’

Wat inspireert jou?
,,Ik raak geïnspireerd door al die verhalen in mijn hoofd en wat er om me heen gebeurt. Ik ben van nature een geschiedenisfreak, en vind het leuk om historische gebeurtenissen tot leven te brengen. Eigenlijk zie je dat de geschiedenis zich steeds herhaalt, maar dan op nieuwe manieren. Neem bijvoorbeeld Nicolaus Cruquius, de waterbouwkundige die betrokken was bij de drooglegging van Haarlemmermeer. Met de acteursgroep Living History breng ik die man elke zondag tot leven en geef inzicht in hoe hij leefde en wat hij deed. We hebben daarmee al meer dan 35.000 bezoekers getrokken in museum Cruquius. Verder zou ik nog willen noemen het Eldorica Festival op het Staten Bolwerk, waar ik deze zomer was en wat me weer terugbracht naar de hippietijd en de droom van een betere wereld. Als ik het enthousiasme van die jonge mensen zie kan ik daar blij van worden, dan denk ik: de wereld bestaat niet alleen maar uit rotzooi.’’

Van welke muziek hou je?
,,Dat zijn meestal stemmen die ik via de radio hoor. Ik ben bijvoorbeeld gek op Melanie. Ik ben laatst naar haar show geweest en ze is eigenlijk geen cent veranderd. Wat me opviel was dat er ook zoveel jonge mensen aanwezig waren bij dat concert. Ja, en zo iemand als Adele pakt me meteen, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld Leonard Cohen. Soms moet je er wel echt voor in de stemming zijn. Laatst kreeg ik een album van Passenger, dat is ook zo’n geweldige zanger. Als ik aan het schilderen ben dan kies ik voor stemmige klassieke muziek, bijvoorbeeld Mahler. Want ik praat nu wel heel veel, maar als ik schilder ben ik heel geconcentreerd bezig hoor!’’

INTERVIEW & FOTO: PAUL LIPS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This