Leestijd:

Reading Progress:

 

Jaap Timmers is kunstredacteur voor Haarlems Dagblad. Hij groeide op in Amsterdam en Ankeveen en was eerder werkzaam in het Gooi.

Jaap Timmers

Hoe is de stemming?
,,Goed. Haarlem is een prachtige stad, van een leuk stedelijk formaatje. In Amsterdam doe je er jaren over om die stad te leren bedwingen, helemaal te leren kennen. Haarlem vind ik overzichtelijker. Zelf woon ik in Naarden, de mooiste vestingstad ter wereld die het allerlaatst bevrijd is van de Franse overheersing.´´

Welke werkzaamheden verrichtte je eerder voor de krant?
,,Ik vind mezelf een echte generalist. Een generalist met een artistiek hart. Ik was eerder actief als chef kunst bij de Gooi en Eemlander. Mijn probleem is eigenlijk dat ik van heel veel dingen hou in de journalistiek. Ik vind het leuk om met de kunsten bezig te zijn, maar hou ook van politiek en sport.´´

Van welke sporten hou je?
,,Voetbal uiteraard. Maar ook van Formule 1, tennis en schaatsen. Atletiek vind ik ook mooi om te zien. Als geboren Amsterdammer is Ajax mijn club. Ik was laatst bij het concert van de Queens of the Stone Age op hetzelfde moment dat Ajax in de ArenA tegen Barcelona speelde. De band speelde snoeihard dus tijdens het concert kreeg ik er weinig van mee. Maar ná het optreden merk je dan wel aan de sfeer rondom het stadion hoe het is geweest.’’Jaap Timmers

Wat vind je van Haarlem?
,,Ik kende Haarlem voornamelijk als toerist en bezoeker van culturele evenementen. Ik kwam er al regelmatig, want ik heb er enkele familieleden en vrienden wonen. Voor mij is het een welkome stap om nu kunstredacteur in Haarlem te zijn. Mijn eerste indruk is dus een hele goede. Haarlem heeft een eigen cultuur en er gebeurt hier enorm veel op dat gebied, van klassiek tot modern. Ik vind ook dat iedereen hier keihard aan het werk is om mooie dingen neer te zetten.’’

Van welke schrijver(s) hou je?
,,Ik ben een echte Kafka-idioot. Ik ben betrokken bij de Nederlandse Kafka-vereniging en lees elke dag wel een stukje in een van zijn boeken. Zijn kracht is dat alles ontleed is tot de essentie. Neem zo’n verhaal als Het Proces, waarbij iemand wordt opgepakt die niets heeft misdaan. Die dingen gebeuren elke dag.´´

Favoriete muziek?
,,Talking Heads. Laatst ben ik nog naar een concert geweest van David Byrne samen met Annie Clark – artiestennaam St. Vincent -, ook geweldig. Ik heb Talking Heads ooit één keer zien optreden, in de Groenoordhallen in Leiden. Dat was tijdens de hoogtijdagen, de sfeer van ‘Stop making sense’. Die kreet is trouwens een goed leitmotiv voor deze tijd. Stop met de logica. Hup, aan het werk.´´

Je hebt samen met je team van Bermbende een prijs ontvangen, de prijs voor ‘Samenwerker van het jaar 2012’. Wat is Bermbende voor een organisatie?
,,Bermbende is een groep vrijwilligers die zich inzet om zwerfafval op te ruimen. Dat doen we van tijd tot tijd. We hebben geen bestuur en vergaderen nooit. We overleggen tijdens het prikken.’’

Jaap Timmers

INTERVIEW: PAUL LIPS
FOTO’S: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This