Leestijd:

Reading Progress:

Patricia Ramaer is fotograaf en kunstenaar, maar noemt zichzelf liever kunstfotograaf. Ze heeft momenteel een pop-up studio in Zandvoort. Haar foto’s zijn onder meer te zien in de ‘Salon des Refusés (onderdeel van de ZomerExpo in het Haags Gemeentemuseum) en op een internationale fototentoonstelling in Los Angeles. Patricia Ramaer maakt voor haar fotografie gebruik van oude technieken.

Fotografe Patricia Ramaer

Hoe is de stemming?
,,Fantastisch. Briljant. Er gebeurt namelijk heel erg veel. Voor mijn fotografie ben ik bezig met oude technieken. Glasplaatfotografie. Een tegenhanger van digitale fotografie. Ik noem mezelf dan ook kunstfotograaf. Ik heb besloten dat ik uitsluitend nog wil werken op mijn eigen voorwaarden. En dat is dan weer heel erg leuk.’’

Waar ben je momenteel mee bezig?
,,Ik ben heel erg druk met het maken foto’s op oude glasplaten. Daarnaast doe ik vooral in de zomer vintage-trouwreportages. Zo’n reportage maak ik helemaal op mijn eigen manier. Ik zoek de puurheid en wil laten zien wat er écht gebeurt. Ik wandel rond tussen de gasten en hanteer het principe ‘making the unseen seen’. Zodra ze gaan poseren draai ik me om en loop weg.’’

Els&DiedStorm-[weddings]©P

Maar bruidsparen en hun familie willen toch meestal perfect geposeerde plaatjes?
,,Vooraf leg ik uit hoe mijn werkwijze is. Als je goed uitlegt wat je bedoeling is willen ze het uiteindelijk meestal wel. Je staat er versteld van hoeveel mensen juist géén geposeerde foto’s willen. Bovendien zullen zemerken dat ik de sfeer van het huwelijksfeest juist helemaal pak in mijn reportage! Ik heb de laatste tijd juist méér opdrachten gekregen vanwege mijn werkwijze. Een belangrijk detail is dat ik de foto’s pas na een maand lever, zodat hun herinneringen ‘eigen’ worden, en dat de foto’s niet slechts hun herinnering worden. Het is dus echt slow-photography.’’

Michele-[PerfectImperfections]©P

Hoe werkt dat ongeveer met die glasplaten?
,,De glasplaatfoto is een analoge werkwijze. Het was een van de eerste fototechnieken. Je maakt je eigen negatieven met behulp van een glasplaatje. Behoorlijk dun glas is dat. Op die glasplaat breng ik een zelfgemaakte emulsielaag aan. Die laag is lichtgevoelig en vertoont onregelmatigheden, die terugkomen in de foto. Het toeval speelt dus een rol in de uiteindelijke foto. De foto oogt ruw en niet perfect. En dat vind ik juist zo prachtig en magisch.’’

Margriet-[PerfectImperfections]©P

Wat ga je de komende tijd doen?
,,Ik ben bezig met het opzetten van de Vintage Fotostudio. Vintage is helemaal mijn ding. Daarnaast ga ik een masterstudy Fine Art & Humanities volgen aan de University of Dundee in Schotland. Een afgeragte school met geweldige leerkrachten daar. Ik ben echt op zoek naar verdieping in mijn vak. Het moet zo diep mogelijk. Ik werk vaak samen met collega fotograaf Onno van Middelkoop, hij zal de Vintage ook voortzetten terwijl ik weg ben. Wij willen van de zomer een hele serie kunstportretten maken die een verhaal vertellen.’’

Fotografe Patricia Ramaer

Tot slot, van welke muziek hou je?
,,Ik ben gek op een heleboel dingen. Joni Mitchell. David Sylvian. David Bowie, vooral zijn ballads als ‘Wild is the wind’. Jazzvocalisten als Frank Sinatra, Bing Crosby en Fats Waller draai ik ook graag. Joni Mitchell vind ik zo goed omdat zij in haar muziek alles van zichzelf durft te laten zien, met rake teksten. Ook weer ruw, puur, ongepolijst, precies waar ik van hou!’’

INTERVIEW: PAUL LIPS

FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS, PATRICIA RAMAER

www.patriciaramaer.com

https://www.facebook.com/vintagefotostudio.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Christa

    Ik vind jouw foto reeks v wild whispers vd paarden echt Geweldig
    Ikzelf heb v jou Angel flight en ik weet niet zeker of die erook bij hoort de award winning foto Breaking free Echt Super !!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This