Leestijd:

Reading Progress:

Wybren van Haga is ondernemer en raadslid voor de VVD. Hij is actief in de commissie beheer en de commissie ontwikkeling. Tevens is hij lid van de commissie Beroep en Bezwaar. Tijdens de campagne van de VVD en diverse debatavonden profileerde Van Haga zich duidelijk als ‘rechts’. ,,Ik hou wel van een gepolariseerde samenleving.’’ Zelf noemt hij zich ‘Groen Rechts’.
Van Haga is ingenieur en houdt er van om alles te meten want meten is tenslotte weten. Vaak is de waarheid gewoon meetbaar.

Wybren Haga

Was je tevreden met de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen?
,,We zaten op vijf zetels en hebben nu weer vijf zetels behaald. Dat is niet slecht ten opzichte van de landelijke trend. We hebben het dus in feite goed gedaan, maar ik had op iets meer gehoopt. De VVD in Haarlem is een leuke vriendenploeg, en ten opzichte van vier jaar geleden vind ik dat we heel goed campagne hebben gevoerd. Het is in elk geval mooi om te zien dat Haarlem steeds liberaler wordt.’’

Je studeerde elektrotechniek in Delft, lees ik in je cv.
,,Dat is een soort wiskunde met een sausje, dus heb ik daarna mijn propedeuse rechten gehaald. Omdat elektrotechniek eigenlijk ‘een beetje een taaie studie’ is, rechten is smeuïger. Mijn diensttijd vervulde ik bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal. Daar leerde ik discipline, organiseren, samenwerken, voelen wat het is om een paar dagen niet te eten of niet te slapen. Je leert er om er voor elkaar te zijn, om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en voor anderen.
Na mijn diensttijd ging ik aan de slag als ingenieur in Gabon, West-Afrika. Een van de mooiste landen op aarde met heel veel ongerepte jungle. Daar kon je dagelijks gorilla’s, chimpansees of olifanten in de omgeving zien. Ik werkte voor Shell, dat is een van de meest groene bedrijven in de wereld. Shell gaat zeer verantwoord met de jungle om. Als er een stukje gekapt wordt om naar olie te boren wordt dat later weer keurig hersteld. Ik ben daar van onderaf begonnen en langzaam opgeklommen. Het mooie van dat land vond ik het contact met de mensen en het ontbreken van regels. Warm, sociaal en iedereen zorgt daar voor elkaar. Daarna heb ik nog gewerkt in Schotland en Oman. In totaal heb ik tien jaar voor Shell gewerkt in vele landen met verschillende talen en culturen. Het zou voor veel mensen goed zijn om eens een tijdje in het buitenland te werken. Het verandert echt je kijk op de wereld. Zaken zoals de Nederlandse ontslagbescherming, huurbescherming en uitkeringen komen dan opeens in een heel ander perspectief te staan.”

Afbeelding

Heel veel Haarlemmers vinden dat de Hekslootpolder aan de oostelijke kant van de stad niet mag worden aangetast. Jij bestrijdt dat.
,,Soms is er een groter belang. Elke slimme stad beschikt over een goede rondweg. Alleen Haarlem niet. Ik vind dat vreemd. Ik ben voor een beter milieu en een goede doorstroming, dus denk ik dat die oostelijke randweg er zou moeten komen. Niemand vindt het leuk om ’s ochtends in de file te staan, en dat dat ritueel zich aan het eind van de middag herhaalt.Overigens is de VVD een partij die zich voor alle vormen van mobiliteit inzet, dus ook voor de fiets.’’

Afbeelding

Van welke muziek hou je?
,,Van huis uit hoorde ik heel veel muziek van Jaap Fischer. Ik hou ook van Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy, maar de nummers van Jaap Fischer spreken me nòg meer aan, vooral die cynische teksten. Verder hou ik van Pink Floyd en The Rolling Stones. Van Pink Floyd kan ik The Wall dromen, maar ik vind dat ze daarna ook nog een aantal mooie albums hebben gemaakt, zoals The Final Cut.’’

Afbeelding

Tot slot, je bent ook een liefhebber van gedichten.
,,Mijn moeder is Engels, dus ik ben opgegroeid met Engelse poëzie zoals Shakespeare en Edward Lear, de bekende nonsense poëet. De leukste dichter op dit moment is uiteraard mijn dochter Wytske maar ik ben ook een grote fan van het werk van de voormalige stadsdichteres Sylvia Hubers. Haar bundel stadsgedichten doe ik regelmatig cadeau, zoals onlangs nog aan Fred Teeven, toen hij het Rozenprieel bezocht. Sylvia kijkt op een hele aparte manier naar de werkelijkheid. Daar hou ik van. Mensen die op een bepaalde manier extreem zijn. Ik hou niet van middelmatigheid. Sterker nog: middelmatigheid is mijn grootste nachtmerrie. Gelukkig heb je in de Haarlemse gemeenteraad ook een heel bont gezelschap van bijzondere mensen. Dat maakt het leven leuk!’’

INTERVIEW & FOTO’S: PAUL LIPS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This