Leestijd:

Reading Progress:

De van oorsprong Colombiaanse Yoanna Nöbel woont en werkt in Velserbroek. Ze maakt het liefst heel grote schilderijen op paneel en gebruikt verschillende stijlen. De woonkamer bestaat uit een privégedeelte voor de familie en een zithoek met gemakkelijke stoel en boekenkast waar ze over haar werk kan praten. Hier spreek ik met haar.

Yoanna Nöbel

Wat is je manier van werken?
,,Op de Kunstacademie zeiden ze dat ik me aan één stroming moest houden, maar ik beheers alle stromingen. Ik zoek een bepaalde stijl die bij een onderwerp past. Belangrijk is dat de emotie naar voren komt. Of misschien de waanzin, of de ziel. Emotie vind ik belangrijker dan anatomische schoonheid. Als het om schoonheid gaat, dan was ik wel portretten gaan schilderen. Dat verdient tenminste goed. Maar ik laat liever diepe emotie zien en soms schrikken mensen dan van mijn werk. Ik vind het belangrijk dat ik laat zien wat er allemaal is. Dat het niet alleen gaat om de lach.”

Wie of wat inspireert je?
,,Toch wel Caravaggio. Dan gaan we wel ver terug in de tijd, maar daar is het voor mij mee begonnen. Met de oude meesters. Maar mijn grootste inspiratiebron is God. Ik ben wel gelovig, denk ik. God kan heel zwaar beladen zijn voor sommige mensen. Ik zie God in iedereen en alles om mij heen. Het is niet zozeer een mannetje dat boven op een wolkje zit, maar ik zie God in mijn kind, in de mensen die ik ontmoet en in de vogel die mij ’s morgens wakker krijst.”

Yoanna Nöbel

Hoe krijgt je werk de uiteindelijke vorm?
,,Het originele idee is er: een onderwerp of een situatie. In de wereld van ideeën buiten mijn hoofd – waar de pure emotie wacht op de juiste vorm – vliegen dingen voorbij. In een soort vloeibare vorm en dat verandert constant, álles verandert constant. Zo zie ik dat. Als ik bezig ben, dan ontstaat het gewoon en denk ik helemaal niets. Soms begin ik heel realistisch, maar uiteindelijk wijkt het eindresultaat altijd af van wat ik in het begin in gedachten had.”

Yoanna Nöbel

Waar ben je nu mee bezig?
,,Carla van der Veldt (van de zingende familie Opera Familia, red.) wilde een tijdje terug haar gedichten bundelen en vroeg mij om daar afbeeldingen bij te maken. Dat moest ik in twee weken doen, terwijl ik normaal al maanden bezig ben met één schilderij. Het is daarom veel digitaal werk geworden, zoals gedigitaliseerde potloodtekeningen. De gedichtenbundel ‘Het gaat alleen maar om de liefde’ is wel geheel uitverkocht. Het begon als een grapje, maar het boek was een groot succes. Daarom hebben we besloten om een tweede bundel samen te stellen, maar dat gaan we op een hoger niveau doen. Ik maak bij elk gedicht een schilderij. Van de schilderijen komt een expositie. Op de opening van de tentoonstelling wordt de gedichtenbundel gepresenteerd. De expositie zal van de zomer ergens in Haarlem zijn.”

Meer over Yoanna Nöbel en haar werk op Kunstcultuur en haar facebook pagina Yoanna Nöbel
Tekst en foto’s: Remco van der Kruis

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This