Leestijd:

Reading Progress:

Yvonne van Dreven is beeldend kunstenaar en woonachtig in Heemstede. ‘Vervallen huizen’ en ‘ruimte’ vormen de hoofdthema’s van haar werk. Haar inspiratie vindt ze met name in Portugal. Ze werkt met gemengde technieken en maakt o.a. gebruik van het materiaal ribkarton. Tijdens de Kunstlijn 2015 houdt Yvonne van Dreven open atelier aan de Glipper Dreef, en is een werk van haar te zien tijdens de centrale presentatie op het gemeentehuis van Heemstede.

Hoe is de stemming?

,,Goed. Het nest is leeg, de meiden wonen inmiddels zelfstandig. Ik voel me opgewonden omdat ik komend weekeinde exposeer, tijdens de manifestatie ‘Kunstkijken in Volendam’. Vorig jaar won ik daar de zogeheten ‘Sponsor Kunst Trofee’. Een leuke beker waarvan de binnenkant in bonte kleuren was beschilderd. Ik krijg daar een hele gang om mijn werken op te hangen. Mooie oude muren. De sfeer tijdens die manifestatie is heel leuk. Een prima kunstklimaat. Volendammers hebben mij als jas’ hartverwarmend in hun kring opgenomen.

Yvonne van Dreven

Waar groeide je op?

Aan de Narcissenlaan in Bennebroek. Mijn vader was piloot. Mijn moeder hield van schilderen. De opa van mijn moeder was ook actief in de kunst, die was beeldhouwer. En ik ben verre familie van de dichter Bert Schierbeek. Van hem heb ik een gedicht in mijn eindexamenscriptie voor de Kunstacademie Haarlem gebruikt.

Ik was altijd aan het tekenen, herinner ik me. We zijn niet met kunst opgevoed, ook al bezochten we wel eens een museum. Toen ik heel klein was heb ik eens een tekenwedstrijd gewonnen. De prijs was ‘vijf minuten grabbelen’ bij speelgoedwinkel Korstjens aan het Houtplein. Ik weet nog dat ik een lichtblauw reiswiegje met popje grabbelde. Dat was de eerste prijs die ik met tekenen won, haha.

Later op het Coornhert Lyceum ging ik graag naar de tekenlessen van Frans Funke. Ik haalde altijd goede cijfers. Het was toen nog geen eindexamenvak.’’

afbeelding Yvonne

Creatieve vakken staan in hoog aanzien op het Coornhert…

,,Ik was jaloers dat het vak tekenen inmiddels een vak was waar je eindexamen in kon doen. Toen onze dochters Kimberley en Dominique opdrachten mee naar huis kregen ging ik helpen. Door hun tekendocent Harm van Ee heb ik me laten inspireren bij mijn verdere ontwikkeling, wat resulteerde in de 5-jarige opleiding aan de Kunstacademie Haarlem.

Ook heb ik kunstenaars bestudeerd die me aanspreken, zoals Michael Raedecker, Karin Mamma Anderson en Matthias Weischer. Aanvankelijk gebruikte ik nog veel kleur, en waren de ruimtes die ik verbeeldde veel te vol.

Langzaam aan ben ik steeds subtielere kleurnuances gaan gebruiken en raakten die ruimtes steeds leger, tegen het abstracte aan. Ook begon ik karton toe te passen in mijn werk. Die vervallen huisjes in Portugal inspireren me. Ik vind het prachtig om die vervallen daken te observeren, of dat je kunt zien dat er een boom door het raam of dak groeit en uitsteekt. Ik kijk er lang naar, en maak er soms een foto van.’’

Afbeelding Yvonne2

Centraal thema in je werk is het begrip ‘ruimte’, maar in bredere zin…

,,Die deuren, doorkijkjes en trappetjes staan voor mij voor verbindingen en verbondenheid. De open deuren geven een gevoel van vrijheid, dichte deuren voelen benauwd en opgesloten. De lege ruimtes staan voor mij voor een gevoel van vrijheid. De sfeer van vergankelijkheid en melancholie wordt met zulke ruimtes opgeroepen. Bert Schierbeek schreef in 1972 het gedicht ‘De Deur’, naar aanleiding van het plotselinge overlijden van zijn vrouw.’’

De Deur

Een deur is open

Of dicht

 

Een deur die open is

Is een gat naar

De ruimte

 

Een deur die dicht is

Deel van de muur

Begrenst de ruimte

 

Als ie beweegt

Is ie een deur

 

Zo ben ik een deur

Yvonne van Dreven

Tot slot, van welke muziek hou je?

,,Moderne Portugese fado, zoals Cristina Branco. Cesaria Evora, maar ook De Dijk of Dotan. Ik draai graag muziek als ik bezig ben met mijn kunst. Leonard Cohen is ook zo iemand. Ken je ‘Recitation’? Een prachtig gedicht, het staat op het album ‘Live in London’.”

INTERVIEW: PAUL LIPS

FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS, YVONNE VAN DREVEN

Tijdens de Kunstlijn 2015 houdt Yvonne van Dreven op zaterdag 31 oktober en 1 november open atelier aan Glipper Dreef 204 A, van 11.00 tot 17.00 uur. Een van haar werken is tevens te zien in de hal van het gemeentehuis van Heemstede, Raadhuisplein 1.

https://nl-nl.facebook.com/BeeldendKunstenaarYvonneVanDreven

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This