Leestijd:

Reading Progress:

Wat is van waarde in de huidige tijd? Het is niet alles goud wat er blinkt

Geplaatst op 22 november 2019

Een intrigerende tentoonstelling. Dat is ‘WAARDEloos‘, de expositie met binnen- en buitenlandse kunstenaars die momenteel te zien is bij Pop-up#12 aan de Gedempte Herensingel in Haarlem. Ook wel bekend als ‘het postkantoor’.

Het is zo makkelijk om ‘sorry’ te zeggen. Politici zeggen sorry. Voetbaltrainers zeggen het. Extremisten zeggen het. Populisten. Dictators. Mensen met een grote bek, die niet nadenken vóórdat ze iets op social media plaatsen, en dan vervolgens weer ‘sorry’ kunnen zeggen. Maar is het van waarde?
In de gigantische ruimte van het voormalige postkantoor aan de Gedempte Herensingel is onder leiding van curator Norbert Wille een prachtige tentoonstelling ingericht. Wat opvalt is dat de ruimte er piekfijn uit ziet. Laat dat maar aan Angela Bogaard en Jan Heijer over, die de ruimte tijdelijk mogen bestieren. En samenwerken met interessante kunstenaars.

Norbert Wille

Over Norbert Wille gesproken: hij is de man van de werken waarin minimalisme en concrete kunst niet zelden een rol spelen. Het oog van de bezoeker wordt getrokken naar de kast in een van de achterste hoeken van de ruimte. ‘Pulp Fiction’ heet het werk. Het bestaat uit een serie oude boeken en kranten, ‘met informatie die je weliswaar tot je neemt maar nooit wordt gebruikt’, aldus de kunstenaar. Denk aan de talloze kranten die door sommigen worden bewaard, of boeken die worden verzameld en waarvan de inhoud zich ergens in een hoofd bevindt. Inhoud die op een gegeven moment weer in het niets zal verdwijnen.

In een andere hoek zien we een vergulde muizenval. De titel van het werk van de uit Duitsland afkomstige Robert Quist hoort er onmiskenbaar bij: ‘It’s a trap’. De val waar je in trapt. De verlokking van geld en klatergoud. Het doet denken aan de persoon die van de zenuwen op een verkeerde knop drukt tijdens een televisieshow en daar later een rechtszaak over begint.

Ergens anders staat weer een groentekistje met daarin een aantal goudstaven. Het oogt prachtig. De staven zullen niet echt zijn. Maar zien er bedrieglijk echt uit. Het is een werk van het kunstenaarsduo A + B. Lijkt me overigens lastig zoeken via het internet, als je jezelf A en B noemt.
Daarnaast slaat de fantasie bij mij op hol. Hoe zou het zijn als iemand een staafje goud ontvreemdt? Of per ongeluk ‘opruimt’. Reken maar op veel publiciteit.

Hoe dan ook is ‘WAARDEloos’ een interessante expositie en een bezoek waard. Het is geen verkooptentoonstelling, maar een beleving. Nog twee weekenden geopend. By the way: StayOkay in Haarlem-Noord heeft de tentoonstelling gesponsord door sommige – uit het buitenland afkomstige – kunstenaars enkele overnachtingen aan te bieden. Zulks is geweldig en van waarde.

PAUL LIPS

WAARDEloos is een samenwerking tussen Norbert Wille, onafhankelijk curator en kunstenaar uit Velserbroek, Period art space uit Amsterdam en Pop Up galerie #12. In de tentoonstelling is werk te zien van: kunstenaarsduo A+B (NL/CH), Grietje Bouman (NL), Iris Pokovec (SLO), Korneel Jeuken (NL), Matej Tomažin (SLO), Norbert Wille (NL), Paulo Robalo (PT), Robert Quint (DE) en Tom Hughes (USA).

De tentoonstelling is t/m 1 december 2019 elke zaterdag en zondag open van 11.00 tot 17.00 uur, en gratis toegankelijk. Gedempte Herensingel 12, Haarlem

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This