Leestijd:

Reading Progress:

Een gewone zaterdagmiddag op de Grote Markt. De zon schijnt en veel belangstellenden nemen een kijkje bij de tentoonstelling ‘Where are we now’ in De Vishal. Het is een feestelijke lustrumexpositie vanwege het feit dat de gelijknamige kunstenaarsvereniging twintig  jaar bestaat.

De titel is ontleend aan dat sfeervolle nummer van David Bowie, dat een jaar geleden op single werd uitgebracht en de release van het album ‘The next day’ inluidde. Wie David Bowie goed in de ogen kijkt op foto’s ziet dat hij als het ware twee verschillende ogen heeft, één met een grote pupil en een met een kleinere. Dat zou symbool kunnen staan voor de manier waarop wij naar kunst zouden kunnen kijken: naast de ‘gewone’, dagelijkse blik ook met een open, wijde pupil.

De bezoeker valt direct met de neus in de spreekwoordelijke boter. Voor wie van kunst op het beeldscherm houdt is er een ‘kosmos diaserie’ van Ronald Ruseler. Het gaat om afbeeldingen van gebruikte hotelkamers in verschillende landen. Omwoelde lakens en dekens, achteloos neergelegde jassen of tassen sieren de hotelbedden. Ruseler is eveneens vertegenwoordigd met een werk in gemengde techniek: ‘Passage – Onvoltooide Tuin als Verre Reis’, waarbij acrylverf, papiercollage en assemblagetechniek op hout zijn verenigd.

Het ambacht van tekenen en schilderen is te zien bij Ite Siegers, die twee werken toont. ‘IJssel, ondergelopen uiterwaarden’ vind ik de mooiste. Er is getekend, geschilderd en het werk is zelfs met een mes bewerkt.

Vincent Uilenbroek werkt met olieverf en spuitbus en dat levert een intrigerend kleur- en lijnenspel op, zoals in ‘Studiowall Detail’. André Gouw daarentegen is te beschouwen als een ambachtelijk schilder en verbeeldt op bijna fotografische wijze verlaten (fabrieks)ruimtes.

Ook Beth Namenwirth werkt gedisciplineerd en toont op een titelloos schilderij enkele strakgeklede jongedames met handtas en roodgestrikte witte poedel binnen handbereik. Het wat abstractere ‘Sequens 14’ van Marijke Don (zon en schaduw om de 14 minuten met potlood op wit papier vastgelegd) bestaat uit vijf delen en vormt een mooi geheel.

‘Where are we now’ geeft een goed overzicht wat kunstenaarsvereniging De Vishal te bieden heeft en is zeker een bezoek waard, om een blik te werpen met net zo’n wijde pupil als de zanger van het gelijknamige lied.

TEKST EN FOTO: PAUL LIPS

‘Where are we now is van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur te zien in De Vishal aan de Grote Markt, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tot en met 12 januari 2014. Meer informatie via www.devishal.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This