Leestijd:

Reading Progress:

Willemijn en Ronald over de nieuwe versie van de Sin Suite; de ondeugende B&B in hartje Vijfhoek: ‘een plek waar je bek van openvalt’

Geplaatst op 11 februari 2024

De ‘Sin Suite’ is terug van weggeweest! De spannende Bed & Breakfast in hartje Haarlem. Ditmaal in de Lange Lakenstraat in de Vijfhoek om precies te zijn. Drie jaar lang hebben Willemijn de Lint en Ronald de Jong aan het project gewerkt en nu kan iedereen met stoute fantasieën of prikkelende ideeën er terecht voor een zwoel nachtje of langer arrangement. Tégen de saaiheid van de grijze kussentjes, is het motto van het ruimdenkend stel. Aangezien er ook kunstzinnige aspecten aan zitten stapt Spaarnestroom in de wereld van de vrolijke zonde.

door Paul Lips

(fotografie: Ron de Gruyl, PL)

Willemijn en Ronald in de Sin Suite (foto Ron de Gruyl)

Hoe zat het ook alweer met de Sin Suite? Drie jaar geleden ging deze Bed & Breakfast ‘viral’ omdat het eenzelfde kleurrijk, sexy en spannend etablissement betrof, waarbij bezwaren rezen omdat de ‘eigenaren er niet woonden’.
Willemijn: “En toen kregen we dus een brief van de gemeente: het was een love-hotel, werd er geconstateerd. Er kwamen klachten van buren. Dan denken ze dus meteen dat er een prostituee zit of zo, haha. Op de vraag wat de gemeente nu eigenlijk onder een ‘love-hotel’ verstond wisten ze het antwoord niet te geven, haha. Maar het was nog steeds dezelfde Sin Suite, met heel veel zorg en enthousiasme ingericht. We hebben het de functionarissen nog laten zien: ‘kijk nu eens hoe mooi het is, we hebben alles zelf gemaakt, tot en met de servetjes aan toe’. Maar de suite viel niet onder de B & B-regeling. Het mocht dus wel een aantal keer per jaar worden verhuurd, maar daar zat een beperking aan. Dertig keer was toegestaan. Dus verhuurden we het eerst nog als ‘secret room’. Een paar uurtjes per dag. Dat paste aanvankelijk nog wel en was ontzettend leuk. Dan stonden er bijvoorbeeld twee keurige types voor de deur, zonder koffertje en zo, misschien wel twee collega’s die zin hadden in een paar spannende momenten tussen de werkzaamheden op kantoor. En die kwamen vervolgens weer fris en fruitig naar buiten.”

Ronald: “We hadden het op zich dus wel kunnen aanvechten. Maar als je dan weet dat de buren het niet zien zitten, dan blijft het lastig.”
Willemijn: “We hadden bijvoorbeeld nog een sauna op het plaatsje kunnen maken, dan zou het dus een welness zijn. Maar ik had geen zin om het aan te gaan vechten en in zo’n proces te belanden. Dus toen hebben we het te koop gezet en toen ging het viral. Iedereen kwam langs: Hart van Nederland, TVNoord-Holland, Raven van Dorst met ‘Nachtdieren’ enzovoort. Het leverde een hoop publiciteit op. Maar de Sin Suite verkopen als originele Sin Suite met alles erop en eraan bleek niet haalbaar. Er was geen interesse voor. Toen hebben we het uiteindelijk ontmanteld, helemaal wit geschilderd en kunnen verkopen. Dus nu is het een woonhuis.”

Willemijn en Ronald gingen niet bij de pakken neerzitten en besloten zelf aan de slag te gaan in het eigen pand aan de Lange Lakenstraat. Maar ondertussen waren er nog meer ontwikkelingen. Ronald de Jong is immers al jaren gewaardeerd bassist in verschillende groepen, waaronder van oorsprong de Haarlemse band The Busquito’s. “In de jaren vóór 2020 was ik heel vaak op toernee in het buitenland, zoals Duitsland, Zwitserland en Frankrijk en zo. Zelfs twee keer een toertje door Zuid-Korea en Rusland. Toen de coronapandemie uitbrak mochten we niks meer, dus toen was ik vaak thuis. In die periode bezon ik me op de toekomst. Want die gasten van The Busquito’s zijn veel jonger dan ik, die houden dat toeren veel beter vol. Dus op een gegeven moment heb ik besloten te stoppen bij de band. En nu ben ik dus het grootste deel van de tijd hier thuis en dat gaat uitstekend. We hebben het heel goed samen.”

Willemijn tijdens de grote verbouwing, maart 2021 (foto Ron de Gruyl)

Drie jaar geleden besloten Willemijn en Ronald dus de eigen woning aan de Lange Lakenstraat grondig te gaan verbouwen, ten behoeve van een nieuwe Sin Suite. Beneden was de woonkamer, boven was het atelier. Ronald: “We kwamen op het idee om boven te gaan wonen en daar de ruimte door te breken. Dus beneden is nu de suite achter, en in de vóórste ruimte het atelier. Dat was dus wel een enorme klus. Voor bepaalde delen hebben we een aannemer ingehuurd. Maar verder hebben we heel veel zelf gedaan. Beton storten, betegelen enzovoort. Vragen hoe het moet en het dan zelf gaan doen. Je kunt ook veel op YouTube vinden. Wat heel erg leuk is: elke keer kom je iets tegen. Oh, ik wil het zo. Okee, hoe gaan we dat oplossen. En met welk materiaal. Enzovoort. Beeldhouwen met piepschuim bijvoorbeeld blijkt een hele wereld te zijn, ongekend. Via YouTube kom je dan op ideeën.”
Drie jaar lang werkten Willemijn en Ronald met een heel team van vrienden aan de nieuwe versie van de Sin Suite. Veel elementen uit de ‘oude’ Sin Suite stonden in een opslag en een aantal zijn teruggekeerd in de nieuwe versie. Over één ding waren Willemijn en Ronald het eens: het moet weer een suite zijn ‘waar je bek van openvalt’. Waar je verrast wordt door élk element en detail. Niet meteen zo’n ‘dungeon‘, zo’n sinistere kelder met kooien en zwepen, maar vooral ook juist vrolijkheid.

Willemijn: “Standaard hotelkamers zijn zó saai ingericht, met veel grijs en saai meubilair. Hetzelfde geldt voor B&B’s. Al die grijze kussentjes. Wij willen iets sprankelends, maar dan met één grote knipoog.”
Ronald: “De ruimte straalt uit dat seks gewoon weer iets vrolijks is waar je van mag genieten. In mijn tijd had je films als ‘Caligula‘ en ‘Turks Fruit‘, films vol erotiek. Wat is er in vredesnaam met dié vrijgevochten generatie en de hele seksuele revolutie gebeurd? Iedereen is preuts geworden lijkt wel.”

Dat Willemijn de Lint is opgeleid als beeldend kunstenaar komt goed van pas. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie Den Haag en Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Reclame en grafische vormgeving. “Op de afdeling Vrij Tekenen en Schilderen voelde ik me niet echt thuis. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat kunst is. Ja, Gustav Klimt en Egon Schiele als kunstenaars vind ik geweldig. Klimt en Schiele worden altijd in één adem genoemd. Maar ze zijn niet één adem. Schiele ontroert me. Ik zie de worsteling met het materiaal waar ik zelf altijd zo’n hekel aan heb. Ik word zelf altijd moe van de worsteling met het materiaal.
Eigenlijk had ik illustrator willen worden. Ik heb alle richtingen geprobeerd, omdat ik het niet kon vinden. Illustratoren hebben me altijd al aangesproken. Iemand als Norman Rockwell. Nu ben ik zelf ook illustrator ja. Ik ontwerp veel voor verpakkingsbureau’s en maak illustraties voor bijvoorbeeld de HEMA. In de stijl die zij willen.”
Tijdens de rondleiding door de Sin Suite valt niet te ontkennen dat de bek van de verslaggever met grote regelmaat openvalt. De waanzinnige mozaïeken, lampjes in de vorm van spermatozoïden (ook terugkomend in de bar), het gemozaïekte bubbelbad, de plafonds als stalactieten met ontelbare handgeplakte discobol-spiegeltjes, de Claes Oldenburg-achtige raketijsjes, de zeepjes en shampoo’s, de strip-achtige figuren die het beddengoed sieren, de vele spiegels, de gouden toiletbril, het overal aanwezige roodpaarse neonlicht, de sauna met draak op het plaatsje buiten. Het is een magische ervaring met een vrolijke pop-art associatie. Ronald: “Wie van een beetje kinky houdt kan hier ook aan de trekken komen. Er zijn mogelijkheden om elkaar een beetje stout vast te ketenen. Maar tegelijkertijd mag het er hier ook heel romantisch aan toegaan hoor. Voor verlegen mensen is de sauna trouwens apart te huur. Speciaal voor degenen die zich in zo’n grote sauna niet op hun gemak voelen.”

Alle informatie is te vinden via de webite en socials als Facebook en Instagram. De boekingen gaan als een trein, melden Willemijn en Ronald.

Sinsuite – Amazing Erotic Art B&B in Haarlem Holland

SinSuite (@sinsuite) • Instagram-foto’s en -video’s

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

3 Reacties

  1. Janneke Limmen

    Ik ben er geweest en het is echt geen kunst met peren. Het is prachtig! Overal waar je kijkt is er iets te zien. Love it!

    Antwoord
  2. SA

    ❤️‍🔥

    Helder!
    Alles wat ik wilde weten, staat er in.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This