Leestijd:

Reading Progress:

Work in progress: een kijkje in de ‘etalage op locatie’ van MAPA aan het Verwulft

Geplaatst op 4 juni 2021

Als kunst & cultuurverslaggever kom je soms op plekken die niet direct toegankelijk zijn voor het publiek. Afgelopen week bijvoorbeeld mocht ik even komen kijken in de kelder van het voormalige Vroom & Dreesmann-gebouw aan het Verwulft in Haarlem, waar leden van de Moving Academy for Performing Arts (MAPA) bezig zijn met het samenstellen van voorwerpen voor de herinrichting van de etalage ‘aan de voorkant’. Voorproefje rond de voorstelling ‘Mapa Morphosis 2 / Procession of Icons‘, bewegingstheater dat zich op verschillende locaties in de stad zal gaan afspelen.

door Paul Lips

work in progress met Ide, Machteld en Virga (foto pl)

Binnenwandelend in de kelder – waar de letters Hudson’s Bay nog ergens in een van de hoeken zijn blijven liggen, zijn Machteld Aardse en Virga van Heiningen just bezig een enorm stuk zwartwit-gestreept behang van een wand te trekken. “We recyclen dus allerlei dingen vanuit het gebouw”, legt Machteld Aardse uit. “We hebben toestemming van beheerder a.s.r. om die elementen te gebruiken.”

Het lostrekken van het behang blijkt nog een flinke klus. Maar de dames slagen er wonderwel in. De inmiddels gearriveerde Ide van Heiningen laat de term ‘schaufensterkunst‘ vallen. “Wat later het straattheater werd, was in de jaren twintig en dertig een manier om het langslopend publiek stil te laten staan. Complete voorstellingen werden er in en om zo’n etalage gespeeld. Londen, Parijs, Berlijn, New York. Straattheaterartiesten die met hun mime de aandacht trokken en daarmee de blik op de etalage wisten te leggen bij de voorbijgangers.’’

Virga en Machteld trekken het behang los (foto pl)

Een goede etalage maken is ook een kunst…

Ide van Heiningen: “Zéker. En dat schaufenster was een aparte manier om mensen naar binnen te lokken. Tegenwoordig zal dat niet meer lukken omdat iedereen die langs dit pand loopt op z’n mobieltje loopt te kijken, haha.”

We wandelen naar de begane grond, waar langslopend publiek ook nu nog nieuwsgierig naar binnen tuurt. In de etalage staat een keukentrap en liggen verschillende etalagematerialen verspreid. Ook staan er nog de grote vogelkooi en de lampenkap, elementen uit eerdere mimevoorstellingen van MAPA. Niet zelden zie je passanten even stilstaan om een blik te werpen op de intrigerende uitstalling. Ide: “In augustus, september en oktober spelen we de voorstelling Mapa Morphsis 2 / Procession of Icons. Dan werken we samen met de Groenmarktkerk en zulen we ook Schalkwijk in trekken.

Machteld Aardse tovert een afbeelding van een werk van Johannes Cornelisz. Verspronck (1600?-1662) tevoorschijn: ‘Portret van een meisje in het blauw‘. Het is een doek uit 1641 en hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Machteld Aardse: “Onze thuisbasis als Moving Academy for Performing Arts is het voormalige schoolgebouw aan de Korte Verspronckweg. Maar als we bezoekers vragen of ze weten wie Johannes Verspronck nu eigenlijk was weten ze dat vaak niet. Met deze kopie laten we dus een van zijn bekendste werken zien.”

De komende tijd zal de etalage aan het Verwulft stukje bij beetje veder worden getransformeerd. Daarnaast is er nog tot en met zaterdag 5 juni de mogelijkheid de Moving Academy for Performing Arts te ondersteunen met een gift via de Anjer-actie van het Prins Bernhardfonds (zie onder).

MAPA • Moving Academy for Performing Arts

MAPA MORPHOSIS 2 / Podiumkunst-museum in etalages V&D/HEMA gebouw | HaarlemLink

voorbeeld van schaufensterkunst (foto pl)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This