Leestijd:

Reading Progress:

YEAH! YEAH! YEAH! FOTOTENTOONSTELLING EDDY POSTHUMA DE BOER BIJ KUNSTCENTRUM HAARLEM

Geplaatst op 19 mei 2014

 Afbeelding

Ik ging naar The Beatles.

Althans, naar een magistrale fototentoonstelling van Eddy Posthuma de Boer, bij het Kunstcentrum Haarlem.

‘YEAH! YEAH! YEAH!, twee dagen met The Beatles in de polder’. Dat is de naam van de expositie, die deze week nog te zien is bij het Kunstcentrum aan de Gedempte Oude Gracht.

Afbeelding

Ik was ook aanwezig bij de opening op zaterdag 17 april, toen Theodor Holman op geestige wijze vertelde over hoe hij zich op zaterdagochtend 6 juni 1964 in korte broek samen met een vriendje richting een van de Amsterdamse grachten begaf, om een glimp van the Beatles (John, Paul & George en Jimmy Nicol als vervanger van de door ziekte afwezige Ringo Starr) op te vangen.

Het was erg druk tijdens de openingsceremonie, dus besloot ik afgelopen week opnieuw naar het Kunstcentrum te gaan, waar ik de foto’s nog eens rustig kon bekijken.

Afbeelding

Een van de mooiste afbeeldingen is die van John Lennon, die wat dromerig richting publiek in Treslong, Hillegom staart, terwijl hij akkoord op de Rickenbacker-gitaar aanslaat. De foto is een tikje onscherp, waardoor-ie eigenlijk nog mooier is.

Twee dames komen de ruimte binnen. Dan gebeurt er iets dat je heel vaak ziet als het om The Beatles gaat. Er verschijnt spontaan een lach op hun gezicht. Een vrolijke lach van herkenning. ,,Die mensen wisten écht niet wat hun overkwam destijds’’, zegt de ene dame, terwijl ze een foto bekijkt van agenten en organisatoren die proberen de dolle, uit ‘teenagers’ bestaande massa in bedwang te houden. ,,Kijk, zo’n Beatles-jurk had mijn vriendin ook’’, klinkt het, als ze een foto ziet waarop jongedames in de weer zijn met zo’n jurkje.

Afbeelding

Op dat moment kan ik niet nalaten te vragen: ‘Bent u er bij geweest?’, waarop een bevestigend antwoord volgt. Jeanna Iliohan-van Wijnkoop was 17 jaar toen ze met haar vriendin Jenny Hoopman vanuit Amsterdam afreisde naar Hillegom, waar de televisieopnamen voor de VARA werden gehouden. Het was een fantastische happening, ook al bestond het interview van Herman Stok uit ‘duffe en stompzinnige vragen’, aldus Jeanna, tevens doelend op de vraag-uit-het-publiek van een zeer jonge Marga van Praag, die vroeg ‘wie tijdens de toernee hun sokken stopte’, en daar zelf enorm trots op leek te zijn.

De mooiste anekdote komt aan het slot. Want aan het einde van het studio-optreden (playback) bestormen ‘de jongelui’ de populaire popgroep, die aanvankelijk nog door proberen te mimen maar bijna onder de voet worden gelopen. Jeanna: ,,Ik was op Paul en mijn vriendin Jenny was op George. Het was zó’n chaos dat ík uiteindelijk in de armen van George belandde en Jenny in de armen van Paul.’’

TEKST & FOTO’S: PAUL LIPS

Copyright foto’s The Beatles: Eddy Posthuma de Boer

‘YEAH! YEAH! YEAH! Twee dagen met The Beatles in de polder’ is deze week nog te zien van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur bij Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-12.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This