Leestijd:

Reading Progress:

Anton Boon is beeldend kunstenaar. Onlangs heeft hij zijn eerste kinderboek gepubliceerd. ‘ZilverGoud, De tranen der goden’ is de titel. ,,Het is een avonturenboek voor kinderen vanaf tien jaar, waarin thema’s als onbaatzuchtigheid en hebzucht een rol spelen’’, aldus de auteur.

Het verhaal gaat over Bob, een twaalfjarige jongen die een oud boek vindt. Op het omslag staat een geheimzinnige code. Die leidt naar een open plek in het bos, waar hij een lege zilveren koffer vindt. Bob komt oog in oog te staan met een zeventiende-eeuws galjoen; hij gaat aan boord en op reis. Hij komt terecht in een andere wereld, het Land van Zilver en het Land van Goud. Bob heeft niet in de gaten heeft dat hij zich op een vervloekt schip bevindt. Nergens lukt het om aan te meren. Al eeuwenlang is de bemanning op zoek naar de Kolk van Kalmte, een plek voor vrede en zielenrust. Wil Bob terug naar zijn eigen leven, dan zal hij op zoek moeten gaan naar een zilveren en gouden bal. Die zoektocht leidt tot vele avonturen…

Begin oktober was de presentatie van ‘ZilverGoud’ bij H. de Vries Boeken aan de Haarlemse Gedempte Oude Gracht. Dieuwertje Blok reikte het eerste exemplaar uit. De aanwezigen die al kennis genomen hadden van ‘Zilvergoud’ waren enthousiast en lieten hun exemplaar signeren. Anton Boon: ,,Ik had daarvoor speciaal stempels gemaakt, met gouden en zilveren inkt. Zo kon het signeren vlot verlopen.’’

Boon is naast jeugdboekenschrijver ook beeldend kunstenaar en illustrator. Hij gebruikt gerecycled zink als ondergrond voor zijn schilderingen, die veelal bevolkt worden door vrouwenfiguren. Het zijn flinke panelen met een interessante spanning tussen de afbeelding en ondergrond. Boon probeert als het ware een combinatie te maken tussen schilderen en beeldhouwen.

Hij groeide op in Lisse, waar hij volgens eigen zeggen ‘een fantastische jeugd’ kende. Inmiddels woont hij in Haarlem. In 2005 kwam hij op het idee om een kinderboek te schrijven. Daarvóór las hij allerlei jeugdboeken, van werk van Astrid Lindgren tot Roald Dahl, en van Paul Biegel tot Simon van der Geest. Hij trainde zich in het schrijven. ,,Ik heb heel veel verschillende versies van het verhaal geschreven. Ze zeggen wel eens: schrijven is schrappen. Dat heb ik in de praktijk ondervonden.’’ Redactrice Annelies Fontijne stond hem bij. Zijn manuscript bereikte diverse uitgevers. Inmiddels is ‘ZilverGoud’ in een oplage van vijftienhonderd exemplaren verschenen bij Newton Press. Het boek is te koop via Bol.com, maar ligt ook bij Kiekeboek in de Haarlemse Gierstraat, bij H. de Vries Boeken aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem, en bij Grimbergen Boeken aan de Heereweg te Lisse.

‘ZilverGoud, de tranen der goden’ kost 14,99 euro, ISBN 9789082731606.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This