Leestijd:

Reading Progress:

Zomerschool: varend over het Spaarne de skyline van Haarlem leren kennen en de woordenschat vergroten

Geplaatst op 21 juli 2015

Foto Natasja Terheijden, Zomerschool Haarlem

Foto Natasja Terheijden, Zomerschool Haarlem

Ik bezocht enkele klassen van de Zomerschool Haarlem en was geraakt door de sfeer die daar hing.
Op speelse wijze werd gewerkt aan taalkennis en vergroting van de woordenschat. ’s Ochtends in de klas in het gebouw van het Stedelijk Gymnasium, ’s middags tijdens diverse excursies langs belangwekkende plekken, zoals het stadhuis, het Frans Hals Museum, het ABC Architectuurcentrum of de rechtbank. Van de leerlingen – afkomstig uit groep 5, 6 en 7 werd niet enkel verwacht dat zij goed zouden studeren, ze werden ook geacht de ervaringen vast te leggen in verhalen. Een eerste kennismaking met de journalistiek. Juf Annemarie Jongbloed maakte er ter gelegenheid van de diploma-uitreiking een rap van, die enthousiast door de leerlingen en ouders werd meegebruld:

…’Wij waren op de zomerschool
Wij leerden heel veel woorden!
Wij leken wel toeristen
Maar waren journalisten!’…

Foto Zomerschool Haarlem

Foto Zomerschool Haarlem

De éne klas maakte een papieren krant, de andere een digitale krant. De verslagen zijn terug te lezen. Bijvoorbeeld het verslagje van het bezoek aan Teylers Museum, van de hand van Mahyar (12 jaar) en Sabirin (11 jaar):

8 juli: Het Teylers museum
We zijn vandaag naar het Teylers Museum gegaan . Het was leuk want we mochten de minister van cultuur en onderwijs interviewen. Ze had het naar haar zin. De minister heet Jet Bussemaker. Ze was super lief. Dank uw wel dat uw tijd vrij ging maken voor ons ging maken. Toen krijgen we ook nog een rondleinding door de museum.

http://www.zomerschoolkrant.nl/mahyar–sabirin.html

De Zomerschool begon op maandag 7 juli, een dag waarop Hesje Anderson en Claire Duval van Knip & Film te gast waren. Onder leiding van Anderson en Duval werd gewerkt aan een doek waarop de skyline van Haarlem verscheen.

11701204_402302749966328_7943101956960483706_n

Julia (10), Hasan (11) en Btissamme 11) omschreven het als volgt:
   7 juli: Een skyline van Haarlem
We hebben van Haarlem een skyline gemaakt. Er kwamen 2 mevrouwen van knip en film, en die hebben ons uitgelegd hoe we een skyline moesten maken. We kregen een afbeelding van een gebouw uit Haarlem. En die moesten we na tekenen. En de vorm van het gebouw moesten we uitknippen. Dan moest je met een mesje de raampjes en dingetjes uit snijden.

http://www.zomerschoolkrant.nl/hasan-btissame–julia.html

Foto Zomerschool Haarlem

Foto Zomerschool Haarlem

Hesje Andersson van Knip & Film kijkt met veel plezier terug op het werken met de leerlingen van de Zomerschool. ,,De basis is een canvas doek met blauw vilt. Er wordt getekend op zwart papier, en met stanleymesjes gesneden. Foto’s van monumentale gebouwen dienen als voorbeeld. Je ziet gaandeweg duidelijk herkenbare Haarlemse gebouwen verschijnen, zoals de Grote Kerk en molen de Adriaan. Overigens constateer ik dat als wij zo’n project met volwassenen doen, dat je vaak hoort ‘ik kan niet tekenen’. Er is schroom. Kinderen hebben daar minder last van. Die beginnen gewoon.’’

http://www.knipenfilm.nl/

PAUL LIPS

http://www.zomerschoolhaarlem.nl/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This