Leestijd:

Reading Progress:

Zomertentoonstelling in Het Seinwezen mag uitdagender. ‘Sein of niet sein, zorg altijd voor een update van jouw website’

Geplaatst op 27 juli 2022

‘Sein of niet sein, dat is de kwestie’ is de grappige titel van een tentoonstelling die momenteel te zien is in het Seinwezen aan de Kinderhuissingel in Haarlem. Het is natuurlijk een verwijzing naar ’to be or not to be, that is the question’, een uitspraak van koning Hamlet in het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Er zijn foto’s, schilderijen en tekeningen te zien. Voor mij persoonlijk springen de schilderijen van Rob van der Schoor er uit.

door Paul Lips

Curator van ‘Sein of niet sein, dat is de kwestie‘ is Hans Kuiper, die in de Spaarnestad is neergestreken en als een razende roeland bezig is in te burgeren in de Haarlemse kunstscene. Inmiddels heeft hij het curatorschap van Het Seinwezen overgenomen en daar was vorig jaar meteen al de interessante tentoonstelling ‘Before things are restored‘ te zien.

EEN KRITISCHE NOOT
Er moet me even iets van het hart. Wie op de site van Het Seinwezen klikt en daar probeert recente informatie te vergaren komt er bedrogen uit. Het laatste bericht onder het kopje ‘nieuws’ stamt uit maart 2021. Wie iets verder scrolt ziet dat Het Seinwezen in 2019 is verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. Als je dan zoekt op ‘agenda’ dan krijg je de kreet ’there were no results found’. Nu kun je betwisten of een tentoonstelling ook onder het kopje ‘agenda’ valt, maar als ík een gebouw zou beheren waar een tentoonstelling te zien zou zijn, dan zou ik als de wiedeweerga zorgen dat er informatie op de site te vinden is. Ik snap heus wel dat het gebouw in eerste instantie plek wil bieden aan bedrijfjes die daar onderdak zoeken, maar als je je wilt profileren als ‘unieke evenementenlocatie’ dan mag verwacht worden dat er meer initiatief wordt getoond om zulks te bewerkstelligen. Dat er tenminste 1 persoon opstaat die een website van het Seinwezen beheert en onderhoudt.
Tja, en na googelen zie ik dan dat er een site bestaat waarop álle panden van Stadsherstel Amsterdam zijn te vinden en waar Het Seinwezen na enig zoeken dan ook op te vinden is. Zo’n locatie als Het Seinwezen verdient een aparte, eigen website, is mijn bescheiden mening. Niet ‘als onderdeel van’.

DE TENTOONSTELLING
Curator Hans Kuiper nodigde zeven kunstenaars uit die werken op de NDSM-werf in Amsterdam, een plek waar je dertig jaar geleden niet ‘dood gevonden wilde worden’ maar die inmiddels is uitgegroeid tot een dynamische gemeenschap van zo’n 250 kunstenaars.
Volgens een bijgaand geschrift is het de vraag of de kunstenaars hun broedplaats mogen behouden of dat deze in de nabije toekomst wordt opgeslokt door projectontwikkelaars.
Ik krijg meteen een idee. Stadsherstel Amsterdam: kóóp dat terrein gewoon op en behoud het als broedplaats. Jullie zijn toch Stadsherstel? Nou dan!

Ik slenter langs foto’s en schilderijen. Hoewel ik sfeervolle taferelen ontwaar, gebeurt er niet zo veel. De foto van een verlaten zwembad (met duikplank) van Barbara den Uyl ziet er interessant uit. Maar op het Instagram-account van Benny van der Plank zie ik meer indrukwekkende foto’s dan hij hier toont. En Marilyn Monroe als ‘Mr. Monroe’ van Bob Bakhuijsen… tja.
Tot ik bij het schilderij met de kreet ‘Not so still life!!!‘ beland. Het beeld: een tafel in een smalle ruimte met daarop een ‘stilleven’ in de vorm van een kretenwolk. Kreten als ‘apple’, ‘fish’, ‘bread’, ‘flower’, ‘knife’, ‘shell’ enzovoort. Het is mooi geschilderd, geestig en kleurrijk. Verderop is er weer een ander schilderij te zien met daarop een tafel, waarop allerlei fruit, een vis en een pijp (!) zijn uitgestald. En weer verderop zien we René Magritte liggend in een doodskist. ‘Ceci n’est pas un corps‘, staat er bij.
Rob van der Schoor laat zich volgens zijn persoonlijke website beïnvloeden voor het werk van Max Beckmann, Pablo Picasso, René Magritte en Johannes Vermeer. Van der Schoor reisde veel, vooral door Canada en de Verenigde Staten van Amerika en heeft uiteenlopende ideeën die hij gestalte geeft in zijn kunst. Voorbeelden daarvan zijn te vinden op zijn website.

Naar mijn idee mag deze zomertentoonstelling gerust uitdagender. Misschien is het idee om bij elk werk een sticker met QR-code van de desbetreffende kunstenaar te plaatsen. Maar dan dien je wel te zorgen dat je website up-to-date is.

Kunstruimte 411 presenteert 7 kunstenaars, actief in NDSM (Amsterdam) in het Seinwezen in Haarlem.
Benny van der Plank, Rinzo, Bob Bakhuijsen, Barbara Den Uyl, Joram Baruch, Florine van de Klashorst, Rob van der Schoor.
Adres: Kinderhuissingel 1, Haarlem.
De tentoonstelling is doordeweeks te bezoeken tussen 10.00-17.00 uur en loopt tot en met 28 augustus 2022.

Kunstruimte 411 | Hans Kuiper

Mr. Monroe’, Bob Bakhuijsen

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Onno Groustra

    Leuk stuk Paul! Je krijgt (toch) zin om te gaan kijken.
    Het werk van Rob van der Schoor ziet er interessant uit. Het herinnert inderdaad aan dat van René Magritte, maar doet ook aan René Daniëls denken, die woorden als lentebloesem aan takken schilderde.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This